رسول خدا(ص): برای هر چیزی زیوری است؛ و زیور قران صوت زیبا است. احادیث و روایات فراوانی وجود دارد که به تلاوت قرآن به صوت زیبا توصیه شده است. درواقع صوت زیبا یکی از عوامل تاثیر قرآن بر جان و دل شنوندگان است. بر این اساس تلاوت زیبای قرآن از آداب و مستحبات قرائت قرآن است و به همین دلیل قاریان قرآن افرادی برگزیده و عزیز نزد خداوند و مردم هستند.

«انتخاب وحید نظریان به عنوان اولین مشاور قرآنی استاندار یک استان در کل کشور»

رسول خدا(ص): برای هر چیزی زیوری است؛ و زیور قران صوت زیبا است.

احادیث و روایات فراوانی وجود دارد که به تلاوت قرآن به صوت زیبا توصیه شده است. درواقع صوت زیبا یکی از عوامل تاثیر قرآن بر جان و دل شنوندگان است. بر این اساس تلاوت زیبای قرآن از آداب و مستحبات قرائت قرآن است و به همین دلیل قاریان قرآن افرادی برگزیده و عزیز نزد خداوند و مردم هستند.

در جوامع اسلامی ترغیب و تشویق افراد از کودکی به تلاوت قرآن با صوت زیبا مرسوم و معمول بوده و بسیاری از افراد پس از کشف استعدادهایشان به جرگه قاریان قرآن می پیوندند. در کشورهای مسلمان از جمله ایران هرساله مسابقاتی برگزار می گردد تا علاوه بر کشف استعدادها افراد نخبه در این عرصه به جامعه معرفی شوند، همچنین اجرای تلاوت از طرف اساتید در مجامع مختلف یکی دیگر از عرصه هایی است که علاقمندان می توانند قرآن با صوت زیبا را بشنوند و لذت معنوی ببرند.
اهمیت و جایگاه قرائت قرآن با صوت زیبا موجب گشته دولت ها در کشورهای مسلمان بهای ویژه ای به قاریان قرآن بدهند و این افراد به عنوان نخبه به جامعه معرفی شوند این رویه در ایران هم مرسوم است و مشاهده می شود که قاریان برجسته کشور از جایگاه خاصی نزد مردم برخوردار هستند.

استان کرمانشاه از نظر استعدادهای قرآنی در وضعیت خوبی قرار دارد هرچند به دلایلی امکان دیده شدن نمی یابند. یکی از این نخبگان که اتفاقا اولین قاری بین المللی استان هم می باشد و به عنوان تنها قاری کرمانشاهی شناخته می شود که از سوی رهبری مورد تعریف و تمجید قرار گرفته حاج وحید نظریان است. نخبه قرآنی که آوازه شهرتش تا آنسوی مرزها و در دیگر کشورهای اسلامی هم پیچیده اما درشهر و دیار خودش چندان شناخته شده نمی باشد و این نقطه تاریکی در کارنامه مسئولین استان بویژه مدیران نهادهای فرهنگی است که نتوانسته اند آنگونه که باید این سرمایه فرهنگی را به جامعه معرفی نمایند؛ تا سرمایه ای که می توانست انگیزه ای برای جوانان جهت انس با قرآن باشد به گمنامی در شهر و دیار خود زندگی کند و در سرزمین های دیگر برای شنیدن تلاوتش جمعیت فراوانی جمع شوند و گوش جان به صوت زیبایش بسپارند.
همین چند ماه پیش بود که خیل عظیم جمعیت مشتاق در کشور اندونزی به تلاوت قرآن از سوی وحید نظریان جان دل سپردند و مقامات آن کشور او را مورد عنایت قرار دادند این در حالی است که بجز در مواردی معدود مسئولین استان او را ندیدند و یا نخواستند که ببینند!
در ادامه و به احترام سال ها فعالیت قرآنی این قاری ممتاز بین المللی گفتگویی با وی داشتیم که آنرا با هم مرور می نماییم.
***
– خودتان را معرفی بفرمایید
وحید نظریان هستم متولد سال۱۳۵۹ که از حدود ۵ سالگی تلاوت قرآن را آغاز نمودم و بیش از سه دهه هست که به صورت حرفه ای به تلاوت قرآن مشغول هستم.
-چه شد که به سمت قرآن هدایت شدی؟
من در خانواده ای مذهبی و قرآنی به دنیا آمده و رشد کردم. پدرم علاقه فراوانی به تلاوت قرآن داشت و به صورت مداوم صوت قرآن در منزل ما جاری بود. در چنین حال و هوایی با تشویق های پدر و مادرم و بعضا برادر بزرگترم که او هم قاری قرآن بود به سمت قرآن هدایت شدم. پس از مدتی پدرم متوجه استعداد من شد و با در اختیار قرار دادن نوارهایی از اساتید برجسته تلاوت قرآن همچون استاد منشاوی و استاد عبدالباسط زمینه رشد را در من بوجود آورد.
-علت اینکه به شما قاری بین المللی گفته می شود چیست؟
دو برداشت از واژه بین المللی وجود دارد یکی اینکه این صفت به کسانی اتلاق می گردد که در مسابقاتی با حضور قاریان برجسته چندین کشور جهان مقام آورده باشد و یا از طرف کشورهای مختلف جهت تلاوت دعوت شده باشد.
بنده تا کنون در هیچ مسابقه ای شرکت نکرده ام و از آنجا که برای تلاوت به کشورهای مختلفی همچون لبنان، اندونزی، عربستان، سوریه و چین دعوت شده و به تلاوت پرداخته ام لذا قاری بین المللی محسوب می شوم.
-دلیل خاصی داشته که تا کنون در هیچ مسابقه ای شرکت نکرده ای؟
شرکت در مسابقات مختلف می تواند ایجاد انگیزه نماید اما در برخی مواقع تداوم حضور در مسابقات بویژه در سطح حرفه ای باعث استعداد سوزی می شود.
-اخیرا در کشور اندونزی تلاوت داشتید در این خصوص توضیح بدهید
کشور اندونزی از سال ۹۶ به دنبال دعوت کردن از من بود که هر بار بنابه دلایلی این سفر محقق نمی شد تا اینکه پایان سال گذشته فرصتی دست داد و به این کشور سفر کردم. در طی مدت حضورم در این کشور ۷ برنامه تلاوت داشتم که مورد استقبال فراوانی قرار گرفت. این را هم بگویم که اجرای تلاوت در کشورهای مختلف در روند رشد حرفه ای می تواند تاثیرگذار باشد چرا که پس از هر اجرا به بررسی و تحلیل عملکرد خود در مسیر ارتقاء می پردازم.
-یکی دیگر از افتخارات شما تلاوت در حضور رهبر معظم انقلاب بود که مورد تفقد ایشان هم قرار گرفتید در این خصوص توضیح بدهید

بنده به عنوان قاری تا کنون چندین مرتبه این سعادت را داشته ام که در حضور رهبر معظم انقلاب به تلاوت قرآن بپردازم.
اولین مرتبه در سن ۱۰ سالگی و در ادامه در سال های ۷۸ – ۸۴ – ۹۶ و ۱۴۰۰ بود که محضر ایشان تلاوت نمودم. معظم له هرساله در اولین روز از ماه مبارک رمضان برنامه دیدار با قاریان برجسته کشور دارند و تنها ۱۰ الی ۱۵ قاری افتخار اینرا پیدا می کنند که در حضور رهبری به تلاوت بپردازند و ۲ یا۳ نفر از میان آنها مورد تایید ایشان قرار می گیرد. که این افتخار نصیب بنده شد تا تلاوتم مورد اقبال مقام معظم رهبری قرار بگیرد و بفرمایند که: من تلاوت های ایشان(نظریان) را گوش می دهم، بسیار خوب تلاوت می کنند.
اظهارات ایت اله خامنه ای در جایگاه رهبر شیعیان جهان و نیز متخصص امر انگیزه بالایی به انسان می دهد و اینکه ایشان از میان جمعیت ۲۰ هزار نفری قاریان ممتاز کشور دست روی بنده و تلاوتم گذاشته خیلی مهم بوده و مرا برای ادامه دادن راه مصمم تر نموده است.

– برای تبدیل شدن به یک قاری خوب چه باید کرد؟

برای ورود به این عرصه ابتدا باید استعداد صوتی و هوش موسیقیایی داشت، چنانچه فرد دارای استعداد ذاتی باشد رفته رفته بروز می کند و نیاز به کشف از سوی دیگران ندارد. متاسفانه در کرمانشاه مراکز استعدادیابی قرآنی نداریم اما موسساتی هستند که می توانند در این پروسه نقش آفرین باشند.
-وضعیت کرمانشاه را در این خصوص چگونه ارزیابی می کنی؟
در کرمانشاه هرچند از لحاظ استعداد صوتی از درجه و مرتبه بالایی برخوردار هستیم اما محرومیت و دور بودن از اساتید مختلف باعث گردیده تا درجا بزنیم. از این نظر کرمانشاه استانی غنی اما فقیر است!
-آیا قاری بودن یک شغل است؟
خیر؛ قاری بودن در ایران یک صنف و شغل مشخص نیست بلکه صرفا ذوق و عشق است. درست برعکس دیگر کشورها که شغل محسوب می شود و افراد بعد از گذراندن دوره های مختلف یک مسجد در اختیارشان قرار می گیرد تا در سه وعده تلاوت و اذان قرائت کنند. و از آنجا که برای قاریان ایرانی زمینه اشتغال و کسب درآمد مهیا نیست برای امرار معاش به شغل های دیگری روی می آورند.این وضعیت قطعا لطمه به روند رشد فرد وارد می نماید تا جایی که نمی تواند روی کار خود تمرکز داشته باشد و کیفیت کار خود را ارتقاء بدهد.
-گسترش فرهنگ قرآنی چه فوائدی برای فرد و جامعه دارد؟
انس با قرآن فواید فراوانی برای افراد دارد، کسانی که با قرآن مانوس هستند شهروندانی مطیع قانون و اخلاقیات هستند. برای شخص بنده بارها پیش آمده حین ارتکاب خطا با یادآوری آموزه های قرآنی از انجام و یا ادامه خطا سرباز زده ام. از آنجا که دین برابر است با اخلاق پس انسان را به سمت اخلاقی بودن سوق می دهد و نقش بازدارندگی از خطا ایفا می نماید.
-چه اهدافی در ذهن داری؟
معتقدم که هنر انتهایی ندارد و انسان هنرمند مدام در حال آفرینش است و از آنجا که تلاوت قرآن نیز هنر محسوب می شود حکم بالا شامل قاریان هم می شود. از طرفی نقطه ایده الم تلاوت در همه کشورهای جهان است.
-در جایگاه یک قاری بین المللی که مورد عنایت رهبری هم بوده اید ایا مورد توجه مسئولین استان قرار گرفته ای؟
متاسفانه در کرمانشاه برای معرفی این ظرفیت فرهنگی به جامعه کاری انجام نشده و من نمی توانم فرد یا نهادی را به انجام چنین کاری مجبور کنم.
-به عنوان عضوی از جامعه قاریان کرمانشاهی چه مطالبه ای دارید؟

اینرا که عرض می کنم یک مطالبه شخصی نیست بلکه متوجه کل جامعه قاریان استان می باشد که چرا نباید از افراد قرآنی دارای تجربه و رزومه در پست های قرآنی استفاده شود؟! و یاعلت اینکه معاونین امور قرآنی در برخی ادارات و نهادها از میان سرمایه های قرآنی انتخاب نمی شود و افراد غیر مرتبط را بر مسند می گمارند چیست؟!
این همه بی توجهی به قاریان قرآن و عدم گماردن آنها به کارهای مرتبط با تخصص و جایگاهشان آنهم در یک کشور اسلامی چه معنایی می تواند داشته باشد؟!
-گویا به عنوان مشاور قرآنی استاندار انتخاب شده ای در این خصوص توضیح بدهید
انتخاب بنده به عنوان مشاور قرآنی استاندار اتفاقی است که برای اولین بار در سراسر کشور روی می دهد و کرمانشاه را می توان تنها استانی دانست که چنین جایگاهی را تعریف نموده است.
-سخن پایانی
مجدد عرض می کنم که بهتر است دستگاه های متولی قرآن از نیروهای قرآنی استفاده نمایند.
هر چه محافل انس با قرآن را گسترش دهیم زمینه رشد ارزش های اخلاقی را در جامعه فراهم نموده ایم که خود می تواند از بسیاری از آسیب های اجتماعی جلوگیری نماید.
گزارش و گفتگو: م . بستار

  • منبع خبر : چویر نیوز