چویر نیوز _ استان کرمانشاه بواسطه محرومیت های ناشی از هشت سال جنگ تحمیلی و برخی سیاستگزاری های غلط علی رغم گذشت سه دهه از پایان یافتن جنگ تحمیلی همچنان در گیر ودار رشد و توسعه دست و پا می زند این در حالی است که در بخش های گوناگون از ظرفیت ها و پتانسیل […]
چویر نیوز _ استان کرمانشاه بواسطه محرومیت های ناشی از هشت سال جنگ تحمیلی و برخی سیاستگزاری های غلط علی رغم گذشت سه دهه از پایان یافتن جنگ تحمیلی همچنان در گیر ودار رشد و توسعه دست و پا می زند این در حالی است که در بخش های گوناگون از ظرفیت ها و پتانسیل های فراوانی برخوردار است و بواسطه موقعیت استراتژیک جغرافیایی و قرار داشتن در مسیر کشور عراق همچنین پل ارتباطی چند استان غربی کشور نه تنها جای رشد بیشتر را دارد که می تواند در توسعه اقتصادی استان های همجوار و حتی استان های دیگر نیز موثر باشد. دستیابی به اهداف فوق و رسیدن به ساحل امن توسعه پایدار منوط به عوامل و فاکتورهای فراوانی است که یکی از آنها ایجاد زیر ساخت مناسب در بخش های گوناگون می باشد؛ از مهمترین و موثر ترین زیرساخت های توسعه مدار ایجاد و توسعه راه ها به عنوان شریان حیاتی اقتصاد می باشد. ایجاد راه های آسان و ایمن به عنوان تسریع کننده پروسه توسعه مورد تایید و تاکید کارشناسان امر می باشد از طرفی حفظ، نگهداری و ارتقاء کیفی جاده ها و نظارت مستمر بر سیستم حمل و نقل می تواند در افزایش کمی و کیفی آن تاثیرگذار باشد. بی راهه نخواهد بود اگر بگوییم راه های ایمن دسترسی به بازارهای جدید را پیش روی فعالین اقتصادی قرار می دهد که خود می تواند در تولید ثروت و ایجاد اشتغال در استان موثر باشد.
در دنیای امروز صنعت حمل ونقل به عنوان زیرساخت مهم اقتصاد نقش مهمی در شکوفایی اقتصادی و توسعه ی پایدار جوامع دارا می باشد. بر اساس آمارهای موجود سهم ارزش افزوده این بخش رقم های بالایی را نشان می دهد که خود نشان دهنده میزان اهمیت و تاثیر این صنعت در توسعه اقتصادی دارد.
صنعت حمل و نقل به عنوان ضرورت دنیای امروز در استان کرمانشاه در تلاش مداوم برای به روز شدن و ارتقای کمی و کیفی قرار دارد. از میان انواع حمل و نقل، حمل و نقل جاده ای در استان مورد توجه و استفاده بیشتر می باشد بنحوی که بخش عمده جابجایی ها از این طریق صورت می گیرد. به گفته مهندس کرمی مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان تعداد ۸۲ شرکت و موسسه حمل و نقل کالا وظیفه جابجایی ۷۱۶/۱۵۸/۴ تن بار را در شش ماهه اول سال برعهده داشته اند.
وی کل ناوگان (کامیون) حمل و نقل کالای برون شهری استان را ۱۲۴۳۴ دستگاه با ۱۸۳۰۶ راننده فعال و تعداد ناوگان وانت باری فعال ۱۶۶۰۷ دستگاه با ۹۵۳ راننده فعال عنوان نمود.
کرمی ده کالای عمده ای که طی ۶ ماهه نخست سال از استان خارج گردیده را شامل: سیمان، کلینگر، اوره، پلی اتیلن، گندم انسانی، هیدرو کربن، سنگ سنگبری، انواع بنزین، گازوئیل و انواع آجر بیان نمود.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای استان در تشریع عملکرد این اداره کل در بخش حمل و نقل جاده ای کالا افزود: از ابتدای سال تا کنون ۳۵ مورد تمدید پروانه فعالیت شرکت های حمل و نقل کالا در سطح استان داشته ایم و با ۱۲۱ مورد نظارت بر عملکرد این موسسات در جهت بهبود کیفی خدمات و پیشگیری از تخلفات احتمالی گام برداشتیم.
مهندس کرمی از صدور ۳۶۴۳کارت هوشمند ناوگان وانت بار و ۱۹۸مورد راننده وانت بار همچنین ۸۷ مورد ناوگان باری و ۴۷۷ مورد رانندگان حمل و نقل کالا خبر داد و افزود: ۸۷ مورد بازدید لغو و فعالیت رانندگان بخش کالا و نیز نظارت بر ۷۶۰ مورد ناوگان تا کنون صورت پذیرفته است.
این مسئول در بخش حمایتی از توزیع ۱۷۶۰۱ حواله حلقه لاستیک در میان رانندگان ناوگان حمل و نقل بار در استان خبر داد و گفت: در شش ماهه ابتدایی سال ۲۷۸۳۵۰ حواله و ۲۷۴۳۶۳ بارنامه صادر گردیده است.
هر چند شرایط کرونایی به مانند سایر بخش ها صنعت حمل و نقل کالا را نیز تحت شعاع خود قرار داد تا جایی که شاهد کاهش ۳ درصدی تناژ و بارنامه نسبت به مدت مشابه در سال پیش بودیم، اما تلاش های بی وقفه فعالین این صنعت نشان از پویایی و اثر بخشی آن در تسریع روند توسعه اقتصادی استان دارد.
گزارش و گفتگو از: چویرنیوز
Sunday, 28 May , 2023