براساس گزارش اخیر سازمان جهانی بهداشت هیچ مطالعه ای مبنی برخطر روزه داری و افزایش ابتلا به بیماری کووید 19 دیده نشده است.لذا کلیه افراد کمتر از 65 سال با رعایت موارد بهداشتی – تغذیه ای می توانندروزه بگیرند. در بیمارانی که مبتلا به بیماری هستند و قبلا روزه داری برای آنها منعی نداشته است […]
براساس گزارش اخیر سازمان جهانی بهداشت هیچ مطالعه ای مبنی برخطر روزه داری و افزایش ابتلا به بیماری کووید 19 دیده نشده است.لذا کلیه افراد کمتر از 65 سال با رعایت موارد بهداشتی – تغذیه ای می توانندروزه بگیرند.
در بیمارانی که مبتلا به بیماری هستند و قبلا روزه داری برای آنها منعی نداشته است ، باید با نظر پزشک متخصص خود اقدام به روزه داری نمایند.
در مورد بیمارانی که مبتلا به ویروس کرونا شده اندو بهبود یافته اند توصیه می شود حداقل تا 6 هفته پس از بهبودی روزه نگیرند.
افراد مبتلا به بیماری های زمینه ای نظیر فشارخون بالا، بیماری قلبی – عروقی ،سرطان و دیابت بیش از دیگران در معرض ابتلا به وضعیت شدیدابتلا به کووید 19 هستند، به منظور پیشگیری از ابتلا به این بیماری ، احتیاطا از انجام این فریضه الهی پرهیز نموده و آن را پس از اتمام همه گیری کووید 19 قضا نمایند. مگر اینکه با نظر پزشک متخصص اطمینان از بی ضرربودن روزه برای آنها حاصل شود.
رعایت اصول تغذیه صحیح تاثیر مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن برای مقابله با عفونت ها بخصوص بیماری کووید 19 دارد.با رعایت تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه و با استفاده از گروه های غذایی و جایگزین های آنها ، انرژی ، پروتئین و ریزمغذی های موردنیاز بدن برای بهبود عملکرد سیستم دفاعی بدن تامین می شود.
در ساعات روزه داری که در سال جاری مدت آن حدود 16 ساعت می باشد، گرسنگی می تواند در صورت عدم رعایت اصول تغذیه صحیح در وعده سحر و افطار و یا حذف یکی از وعده ها به ویژه وعده سحری ، موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن شده و احتمال ابتلا به بیماری کووید 19 را افزایش دهد.
بنابراین با رعایت تغذیه صحیح و مصرف منابع غذایی حاوی ویتامین های A ،D ، E ،C و همچنین منابع غذایی حاوی آهن و روی و سلنیم که برای عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید 19 لازمند، نگرانی از نظر تضعیف سیستم ایمنی بدن در ایام روزه داری و خطر ابتلا به این بیماری کاهش می یابد.
تغذیه صحیح یعنی مصرف متعادل و متنوع 6 گروه غذایی اصلی هرم غذایی شامل:(گروه نان و غلات ، گروه میوه ها ، گروه سبزی ها ، گروه شیر و لبنیات ، گروه گوشت و تخم مرغ ،گروه حبوبات و مغزها)و محدود نمودن غذاهای حاوی چربی ، کلسترول ، قند و نمک زیاد
منابع غذایی ویتامین A : انواع سبزی ها و میوه های زرد و نارنجی مانند هویج ، کدو حلوایی و انواع مرکبات ، زرده تخم مرغ ، شیر و لبنیات
منابع غذایی ویتامین C : انواع میوه ها و سبزی ها مانند گوجه ، کلم و مرکبات
منابع غذایی ویتامین E : اسفناج ، کلم ، سیب زمینی ، انواع آجیل و روغن های مایع ( برای پخت غذا از روغن های مایع استفاده کنید).
ویتامین D : کودکان 5 ساله تا 12 ساله دو ماه یکبار یک عدد پرل ویتامین D پنجاه هزاروحدی و افراد بالای 12 سال ماهانه یک عدد ک عدد پرل ویتامین D پنجاه هزاروحدی مصرف نمایند.
منابع غذایی حاوی آهن : دریافت آهن کافی از منابع غذایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در ایام روزه داری توصیه میشود.منابع آهن عبارتنداز: گوشت قرمز ، مرغ و ماهی ، حبوبات ، تخم مرغ و میوه های خشک شده
منابع غذایی حاوی روی : گوشت قرمز، مرغ ، ماهی، غلات کامل ، حبوبات ، تخم مرغ
وعده های غذایی در ایام روزه داری :
سحر: باتوجه به اینکه کم آب شدن بدن وخشکی گلو می تواند زمینه را برای ابتلا به کووید 19 فراهم کند، در وعده سحر سبزی هایی که آب ییشتری دارند و درطول روز از تشنگی و کم آبی بدن جلوگیری می کنند، مثل کاهو، خیار و گوجه فرنگی مصرف شود.
به طورکلی غذاهای ساده و سبک مثل انواع پلو و خورش در حجم کم)برای افرادی که فعالیت بدنی بیشتری در طول روز دارند)و یاغذاهای سبک تر شبیه وعده صبحانه)برای افرادی که در طول روز فعالیت کمی دارند)برای وعده سحر می تواند مناسب باشد.
وعده غذایی در افطار : موارد زیر برای وعده افطار توصیه می شود:
مصرف یک لیوان اب گرم ، چای کمرنگ و یا یک لیوان شیرگرم همراه با خرما یا عسل در شروع افطار
غذاهای سبک مثل فرنی ، شیربرنج ، نان و پنیر و سبزی، انواع سوپ کم چرب ، انواع آش کم حبوبات ، حلیم بدون روغن برای افطار مناسبند.
مصرف بامیه و زولبیا که دارای مقادی زیادی قند و چربی ، اسیدهای چرب اشباع و ترانس است ، بسیار محدود شود.
شام : بهتر است افراد روزه دار یک ساعت پس از صرف یک افطارسبک و ساده اقدام به خوردن شام نمایند.
در وعده شام می توان از گروه گوشت ، مرغ یا ماهی ، حبوبات ، نان یا برنج به شکل پلو و خورش ، خوراک های مختلف با نان سبوس دار همراه با سبزی یا سالاد ، ماست یا دوغ استفاده کرد.
پس از شام و تا قبل از خواب مصرف مایعات سالم برای جبران کم آبی بدن و حفظ سلامت و ایمنی بدن توصیه می شود.
گردآوری: لیلا رضازاده کارشناس تغذیه مرکز بهداشت شهرستان کرمانشاه
Sunday, 4 June , 2023