بیماری تب دانگ یک بیماری تب دار ویروسی است که به آن تب استخوان شكن هم می گویند. و به دو شکل خفیف (غیرخونریزی دهنده ) وشدید ( و خونریزی دهنده ) بروز می کند.

بیماری تب دانگ یک بیماری تب دار ویروسی است که به آن تب استخوان شكن هم می گویند. و به دو شکل خفیف (غیرخونریزی دهنده ) وشدید ( و خونریزی دهنده ) بروز می کند.
این بیماری توسط پشه ای به نام آئدس مهاجم به انسان منتقل می شود. این پشه ها در بسیاری از مناطق دنیا از جمله مناطق استوائی جنوب شرق آسیا، آمریکای جنوبی و آفریقا دیده می شود.
بیش از70 درصد بیماران در مناطق روستایی ساکن هستند، ولی شهرنشینان هم در معرض خطرجدی ابتلا هستند.
همه گیری های بیماری تب دانگ به طور معمول در فصول بارانی و گرم رخ میدهد.
ویروس دانگ چهار نوع زیرگونه دارد و این بدان معنا است که امکان دارد فردی 4 باربه ویروس آلوده شود
مناطق جنوبی و شمالی ایران از نظر آب و هوایی برای زندگی و تکثیر این پشه هامناسب هستند و ساکنان این مناطق با رعایت بهداشت و بهسازی محیط زندگی خودمی توانند از ورود و گسترش این پشه جلوگیری کنند.
تب دانگ در همه سنین و در مرد و زن دیده می شود. این بیماری در اثر سکونت یا مسافرت به منطقه ای که در آن بیماری دانگ بومی بوده شامل: کشورهای مالزی،تایلند، هند، سنگاپور و امارت به وجود می آید. همچنین احتمال گسترش بیماری از کشورهای همسایه حاشیه خلیج فارس، افغانستان و پاکستان نیز وجود دارد.
گروه های پر خطر برای ابتلا به این بیماری عبارتند از:
-ملوانان، کارکنان فرودگاه، بندر و محل نگهداری کالاهای گمرک
-افراد کارتن خواب و بی سرپناه
-کارگران فصلی
-رانندگان و مسافران به مناطق پرخطر
-ساکنان مراکز تجمعی شامل پادگان ها، مدارس، زندان ها، خوابگاه های دانشجویی
-آپاراتی ها و لاستیک فروش ها
-بیماران و کارکنان بیمارستان های بستری کننده موارد مثبت (در صورت وجود پشه) در بیمارستان، عدم رعایت کنترل عفونت برای بیماران
-ساکنان و مسافران مناطق دارای پشه آلود
: در برخی گروه های سنی و شرایط خاص، فرد در صورت ابتلا به بیماری درخطر بیماری شدیدتری قرار می گیرد
*خانم های باردار
*کودکان زیر یک سال
*نوزادانی که از مادران مبتلا متولد می شوند
پشه آئدس
در مناطق شهری زندگی کرده و محل استراحت و تخم گذاری آن در نزدیکی محل سکونت انسان (در داخل و خارج محل زندگی) است.
این پشه می تواند در هر ظرف یا فضایی که مقداری آب جمع شود، فوراً تخم گذاری کند، مانند: لاستیک های مستعمل، قوطی کنسرو، حوضچه های سیمانی، ظرف زیرگلدان، مخازن و تانکر آب و ظرف زیر کولر
آئدس برخلاف پشه آنوفل- ناقل مالاریا- و بسیاری از پشه های دیگر، در طی روز خونخواری می کند و حداکثر گزش را در صبح زود و هنگام غروب آفتاب قبل ازتاریکی هوا انجام می دهد.
این پشه ها در طول روز در قسمت های تاریک، سایه دار و نسبتاً مرطوب داخل ساختمان نظیر زیر میز، زیر صندلی، زیر تختخواب و روی پرده و البسه در داخل کمداستراحت می نمایند..
دوره نهفتگی بیماری تب دانگ:
علایم بیماری معمولاً پس از 4 تا 10 روز بعد از گزش انسان توسط پشه پدیدار می شود که به آن دوره نهفتگی می گویند. در این مدت هرچند علامتی رخ نداده است اما چون ویروس وارد بدن شده است، ممکن است ویروس را به دیگر پشه های مهاجم انتقال دهد.
علائم بیماری شامل:
تب:
مرحله تب دار به صورت ناگهانی شروع شده، 2 تا 7 روز طول می کشد و ممکن است دومرحله ای باشد.
سایر علائم :
سردرد شدید،درد عضلانی،درد مفاصل،درد استخوان،درد پشت چشم،بی اشتهایی،استفراغ
ضایعات پوستی لکه و دانه های قرمز رنگ (در موارد شدید ممکن است خون ریزی های زیر پوستی رخ دهد)
خونریزی از بینی و لثه (در موارد شدید)
وجود خون در ادرار (در موارد شدید)
در طول 48 ساعت اول، بعضی از بیماران گلو درد، قرمزی گلو و صورت بر افروخته دارند
علائم هشدار دهنده بیماری دانگ شدید:
در اواخر مرحله تب دار ممکن است علایمی در بدن ظاهر شوند که نشان می دهد احتمالاًبیمار به سمت مرحله شدید و عوارض نگران کننده تب دانگ پیش می رود، زمانی که تب بیمار به سمت قطع شدن می رود، ممکن است بیماران دارای استفراغ های مکرر، دردشدید شکم، خونریزی از بینی و دهان، اختلال در تنفس، علائم شوک به دلیل کم آبی بدن (افت شدید فشارخون)، کاهش سریع پلاکت های خون و افزایش غلظت خون شوند
راه های شایع انتقال بیماری تب دانگ:
1.انتقال از پشه به انسان
بعد از ورود ویروس به بدن پشه، ویروس در بدن پشه تکثیر می شود. فاصله زمانی بین ورودویروس به بدن پشه تا انتقال واقعی به میزبان بعدی دوره نهفته خارجی نامیده می شود وزمانی که دمای محیط 25 تا 28 درجه سانتیگراد است بین 8 تا 12 روز طول می کشد. پشه آلوده تا آخر عمر خود می تواند ویروس را از طریق گزش به انسان منتقل کند..
2.انتقال از انسان به پشه
پشه می تواند از طریق فردی که ویروس دانگ در خون او وجود دارد، آلوده شود. ممکن است فرد دارای علامت یا بدون علامت باشد. انتقال ویروس از انسان به پشه، می تواند از 2 روزقبل از شروع علائم تا 2 روز پس از قطع تب رخ دهد. هر چه میزان آلودگی ویروس در خون بیمار بیشتر باشد، احتمال انتقال از انسان به پشه بالاتر است. ویروس می تواند یک تا دوهفته در خون بیماران باقی بماند..
3.انتقال از پشه به پشه
ویروس از طریق پشه مادر به پشه دختر از طریق آلودگی تخم منتقل می شود و نسل به نسل همچنان انتقال ادامه می یابد که باعث گسترش ویروس می شود.
راه های کاهش احتمال گزش پشه:
-نصب توری سیمی ریز بر روی درب و پنجرهای باز شو به فضای بیرون
-استفاده از پشه بند مناسب در هنگام استراحت
-استفاده از اسپری های مناسب و ترکیبات دورکننده حشرات روی پوست، در مدت اقامت در مناطق آلوده می تواند در پیشگیری از گزش پشه آئدس موثر باشد
-پوشیدن لباس رنگ روشن لباس آستین بلند و شلوار بلند
تدوین وگردآوری :اعظم گرشاسبی کارشناس مسئول واحد آموزش وارتقاء سلامت-ثریا خداکرمیان کارشناس آموزش وارتقاء سلامت

  • منبع خبر : چویر نیوز