به طور کلی یک واحد اقامتی به مرکزی اطلاق می شود که در آن افراد بتوانند اسکان و استراحت کنند. این مراکز شامل هتل، متل، هتل آپارتمان، مهمانپذیر، اقامتگاه های بومگردی وغیره میباشد. بر اساس تعریف قانون، تاسیسات گردشگری واحدهایی هستند که به قصد ارائه خدمات و انتفاع برای پذیرایی، اقامت و خدمات مسافرتی به […]
به طور کلی یک واحد اقامتی به مرکزی اطلاق می شود که در آن افراد بتوانند اسکان و استراحت کنند. این مراکز شامل هتل، متل، هتل آپارتمان، مهمانپذیر، اقامتگاه های بومگردی وغیره میباشد. بر اساس تعریف قانون، تاسیسات گردشگری واحدهایی هستند که به قصد ارائه خدمات و انتفاع برای پذیرایی، اقامت و خدمات مسافرتی به مسافران یا میهمانان طبق ضوابط مقررات آیین نامه آن تأسیس شده یا می شوند. همانطور که می دانید هر واحد اقامتی که جز تاسیسات گردشگری محسوب می شود محل هایی هستند که برای پذیرایی مسافر و مشتری تاسیس شده است و صاحب یا مدیر آن در قبال دریافت هزینه اقامت، محل خواب و در صورت داشتن رستوران، خدماتی را در اختیار مسافران و گردشگران ارائه می دهند. بر اساس ماده ۱۰۰۲ قانون مدنی چنین اماکن اقامتی، اقامت دائم ندارند و افراد برای مدت معینی به عنوان مهمان می توانند در آن مکان ها بیتوته کنند.
مطلوب بودن واحدهای اقامتی از نظر کمی و کیفی، یکی از عوامل موثر در توسعه صنعت توریسم است. این مطلوب بودن در دوران کرونا برای این واحدهای اقامتی باید دو چندان باشد چراکه با وجود بیماری کووید ۱۹ گردشگران میل چندانی مسافرت ندارند و نسبت به سالهای قبل از کرونا ورودی زیادی در این اقامتگاهها به دلایل مسائل بهداشتی نبوده است. در این شرایط مسئولیت های قانونی و بهداشتی متصدیان و کارگزاران اماکن اقامتی بیشتر می شود طرح رضایت مشتریان گردشگران را جلب کرده و باعث رونق دوباره شوند.
هر کدام از مدیران، متصدیان و کارگران اماکن اقامتی در حوزه وظایف خود مسئولیت حقوقی نسبت به گردشگر خارجی و داخلی و دستگاههای نظارتی دارند از جمله اعلام ورود گردشگر که در ماده ۱۴ و ۱۵ آیین نامه اجرای قانون مدنی مشخص شده است و مدیران و مسئولین اماکن اقامتی موظف به گزارش ورود و خروج مسافران داخلی و خارجی می باشند.
دیگر وظایف، حفظ ایمنی و بهداشت اماکن اقامتی است چراکه آرامش و امنیت نقاط قوت ای هستند که متصدیان مراکز می توانند برای مهمانان خود ایجاد کنند. بر اساس ماده ۱۱ آیین نامه قانون مدنی حفظ و نگهداری اموال مسافران و گردشگران جزو وظایف آنها می باشد و باید در قبال اموالی که مسافران به آنها می سپارند رسید کتبی بدهند.
ایجاد ایمنی در مقابل حوادث آتش سوزی رعایت مسائل بهداشتی در این اماکن ها از اهمیت خاصی برخوردار است بر اساس ماده ۳ آیین نامه، متصدیان و کارگران اماکن اقامتی و سیاحتی را موظف نموده تا ضمن رعایت کامل بهداشت فردی و نظافت عمومی محل کار خود، به دستوراتی که از طرف بازرسین بهداشت داده می شود نیز عمل نمایند. رعایت اصول بهداشتی جزو الزامات این اماکن میباشند. ارائه خدمات خانه داری در این مراکز نیز بسیار مهم می باشد فرد مسئول علاوه بر داشتن مهارت تخصصی و دانستن اصول کار باید دارای یک خلاقیت خاص باشد که بتواند امور مربوطه را به درستی انجام دهد و با طرح های اقتصادی جهت تغییرات دکوراسیون آشنا باشد و نسبت به قوانین بهداشتی، کار، تامین اجتماعی و مقررات اداری، ایمنی و حفاظتی آگاهی کامل را داشته باشد.
نظر به امنیت و آسایش میهمانان ۵ مادر از آیین نامه نظارت بر اماکن عمومی به این مهم پرداخته است از جمله قبول و اسکان افراد شرور و بعد سابقه، ایجاد رفتارهای ناهنجار و حرکات زشت و اعمال کارهای منافی عفت و شهوت رانی در اماکن مربوطه و یا استخدام و یا اجیر نمودن اشخاص برای منظور و فوق ممنوع است و بر اساس آیین نامه برخورد جدی با متخلفین صورت می گیرد. چنین مواردی را باید سریعاً نیروی انتظامی اطلاع دهند.
برگزاری مراسم جشن ها و عروسی ها و مهمانی و همایش ها و نمایشگاه های هنری مستلزم تاییدیه از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و تسهیل اجازه مخصوص از نیروی انتظامی محل حداقل ۴۸ ساعت قبل از برگزاری مراسم باید گرفته شود.
رعایت قوانین و حفظ بهداشت در اماکن اقامتی یکی از ارکان ایجاد آرامش و رونق در صنعت گردشگری میباشد.
نویسنده: سپیده زارعی
Tuesday, 12 December , 2023