دانشنامه گینس به عنوان کتابی تاریخی چندین سال است که به ثبت وقایع جالب می پردازد. ایده این کتاب که به ثبت رکوردها و ترین های جهان می پردازد توسط سر هاگ بیور و در سال۱۹۵۵ میلادی خلق گردید. برای اینکه یک عمل در کتاب گینس به عنوان یک رکورد جدید پذیرفته و ثبت شود […]

دانشنامه گینس به عنوان کتابی تاریخی چندین سال است که به ثبت وقایع جالب می پردازد. ایده این کتاب که به ثبت رکوردها و ترین های جهان می پردازد توسط سر هاگ بیور و در سال۱۹۵۵ میلادی خلق گردید. برای اینکه یک عمل در کتاب گینس به عنوان یک رکورد جدید پذیرفته و ثبت شود ابتدا باید به مرکز انستیتو گینس در انگلیس ارجاع شود. پس از انجام بررسی های لازم و در صورت داشتن تمامی شرایط و ویژگی های مورد نظر این موسسه همراه با نام صاحب رکورد به ثبت می رسد. گفته می شود سالانه حدود ۶۰۰ هزار تن خود را به این موسسه معرفی می کنند که تنها رکورد تعداد کمی از آنها پذیرفته می شود. از اینرو می توان به اهمیت ثبت رکورد در این دانشنامه که به معروفیت و شهرت دارنده آن منتهی می شود پی برد.
رکوردهای ثبت شده در کتاب گینس دامنه ی وسیعی از مهارت ها، ویژگی ها و رفتارها را شامل می شود که برای فرد دارنده آن شهرت به همراه دارد اما تنها با ثبت شدن در کتاب گینس است که برای فرد اعتبار بین المللی به همراه می آورد و این همان رمز اشتیاق و اصراری است که افراد را در انتظاری طولانی و بعضا نافرجام برای ثبت نام در موسسه گینس قرار می دهد.
حال با این شرح در سکوت و بی خبری جوانی از شهرستان سرپل ذهاب توانسته مهارت ذاتی خود را به ثبت گینس برساند و امری که برای خیلی ها آرزویی دست نایافتنی است به خاطره ای شیرین برای خود تبدیل نماید.
یاسر اکبری تنها عضو کرمانشاهی دانشنامه گینس در جهان می باشد که توانسته به عنوان این مهم دست بیابد. این جوان کُرد با وارونه خوانی جملات و حروف در مدت زمان کوتاهی به زبان های کردی، فارسی، انگلیسی، عربی وکره جنوبی توانسته با ثبت ۳۹ کلمه به زبان انگلیسی در یک دقیقه رکورد این بخش را بنام خود کند.
یاسر اکبری که متولد سال ۱۳۷۱ شهرستان سرپل ذهاب است در این باره می گوید:
من می توانم زبان کردی، فارسی، انگلیسی، عربی وکره جنوبی، تاریخ ،تقویم وهمه چیز را به صورت خیلی دقیق وبدون اشتباه از آخر به اول برعکس بخوانم وبنویسم یعنی کلمه ای یک ثانیه که به این کار وارونه خوانی گفته می شود. من رکورد دار گینس در زمینه زبان انگلیسی هستم که رکورد جهانی ۳۶ کلمه در یک دقیقه را به ۳۹کلمه در یک دقیقه ارتقاء دادم و رکورد دار جهان شدم.
۳۰سپتامبر ۲۰۱۸ بود که یاسر توانست به آرزوی دوران کودکی خود یعنی ثبت شدن نامش در کتاب رکوردهای گینس جامع عمل بپوشاند، وی می گوید:
در این روزموفق شدم نام ایران وایرانی را درجهان وکتاب گینس درخشان تر کرده و ثبت کنم . من به عنوان اولین سرباز ایرانی و اولین کرد زبان در این حوزه سریع ترین وارونه خوان جهان با برعکس خوانی کلمات انگلیسی به صورت حرف به حرف انتخاب شدم و از این لحاظ خوشحالم که از نظر گینس استعدادم جزء یازده استعداد برتر دنیا شناخته شده است.
شنیدن واژه “گینس” برای خیلی ها یادآور حرکات خاص ورزشی و یا بعضا شرایط ویژه و منحصر بفرد جسمی مانند کوتاهی و بلندی قد و… می باشد اما واقعیت این است که گینس ثبت کننده طیف وسیع و گسترده ای از رفتارها و عملکردها را شامل می شود. درخصوص توانایی و رکورد یاسر شاید در ظاهر صرفا برعکس گفتن کلمات باشد اما اگر عمیق تر به ماجرا نگاهی بیاندازیم متوجه می شویم که موضوع خیلی مهم تر از این حرف هاست. با نگاهی به تاریخچه وارونه خوانی مشاهده می کنیم که سعدی شاعر بزرگ ایرانی از این مهارت بهره مند بوده و اشعاری سروده که اگر از هر طرف بخوانی معنایش همان می شود که قدرت ذهنی سعدی را می رساند( زآوای سرد گرگ در سی آواز-
امید آشنایان شادی ما-
شکر بترازوی وزارت برکش)
در علم روانشناسی گفته می شود که اگر جملات و اعداد را برعکس بخوانیم و بنویسیم با این کار ذهن و مغز را به چالش می کشیم که می تواند بر قدرت ذهن تاثیر گذاشته و مانع فراموشی و آلزایمر گردد. این موضوع حتی در اندام های انسان نیز لحاظ شده و در علم پزشکی داریم که بخش چپ مغز سمت راست بدن را و بخش راست مغز سمت چپ بدن را کنترل و هدایت می کند.
رکورد دار گینس درخصوص اهمیت ثبت رکورد وارونه خوانی می گوید:
۱۴ نوامبر ۲۰۱۹خانم اونن از شهر مینه سوتای آمریکا تلاش کرد تا رکورد جهان که دست یک “کرمانشاهی” بود را به دست آورد اما نتوانست؛ آیا این افتخار نیست که رکورد جهان در زمینه زبان انگلیسی بدون حمایت هیچ سازمان یا اداره ای دست یک نفر کرمانشاهی باشد؟ هدف من از ثبت گینس مطرح کردن نام کرمانشاه واستعداد های جوانان کرمانشاهی در سطح جهانی وبین المللی بود واین کار را کردم . در وارونه خوانی باید ذهن و حافظه گفتاری خیلی قوی داشته باشی تا بتوانی خیلی دقیق کلمات را برعکس بگویی و من زبان بین المللی دنیا را برعکس می گویم! خوشحالم که به عنوان یک کُرد زبان توانستم در مسابقات ذهن وحافظه یا همان وارونه خوانی رکورد دار جهان باشم. من این استعداد را به طور ذاتی یاد گرفتم وهیچ تمرینی انجام نمیدهم.
از اهمیت فردی ثبت رکورد گینس و افتخاراتی که برای دارنده آن بوجود می آورد که بگذریم نمی توان از تاثیر چنین عنوانی در معرفی شهر و یا کشور فرد رکورد دار بی تفاوت گذشت. واضح و مبرهن است که عنوان دار رکورد گینس درکنار نام خویش و حتی جلوتر از آن نام سرزمین و زادگاه خود را ثبت جهانی می کند و این مهم به راحتی نصیب هر شهری نمی شود. علاوه بر این حضور یک رکورددار گینس ظرفیت بالقوه ای خواهد بود در اختیار نهادهای فرهنگی تا کودکان و نوجوانان را به سمت فعالیت های فرهنگی، هنری و… سوق بدهند. از طرفی این الگوبرداری فرصت بزرگی خواهد بود در اختیار مدیران شهری برای ایجاد شور، نشاط و امید در جامعه بویژه نسل جوان که متاسفانه از سوی متولیان و مسوولین استان مورد بی توجهی قرار گرفته تا جایی که سریع ترین وارونه خوان دنیا زبان به گلایه می گشاید و می گوید:
بعد از کسب این رکورد جهانی در زمینه زبان انگلیسی تصورمی کردم مورد حمایت مسئولین شهر واستان کرمانشاه قرار می گیرم اما دریغ از یک حمایت ساده!!
ثبت گینس گاهی به دلیل تحریم از ۶ ماه تا نزدیک ۲سال طول می کشد و فقط کسانی که درسایت جهانی گینس نامشان هست و ایمیل معتبر گینس را داشته باشند که شامل کدپیگیری ویا لوح گینس می باشد ویا اینکه مشاور گینس که در ایران حضور دارد آنها را تایید کند در این صورت می شود گفت رکورد دار گینس هستند که من تمامی این مدارک را دارم . اما گلایه ای که من از مسئولین کرمانشاه وشهر خودم دارم این است که هیچ اداره یا سازمانی ازمن حمایت نکرد. آیا اگر فردی تهرانی رکورد دار گینس در زمینه زبان انگلیسی می شد همین طوری با او رفتارمی کردند؟! من از استاندارمحترم، شهردار کرمانشاه، سرپرست سازمان میراث فرهنگی، فرماندار و شهردار محترم سرپل ذهاب و سایر مسوولین تقاضای حمایت دارم تا مجدد بتوانم برای کرمانشاه وکشور عزیزم ایران افتخار کسب کنم.
از افتخارات فردی تا مطرح شدن نام شهر و زادگاه فرد دارنده رکورد که بگذریم می توان به ظرفیتی که نصیب مدیران شهری می شود برای معرفی مراکز فرهنگی، تاریخی و تفریحی شهر در چارچوب توسعه ی گردشگری اشاره نمود.
در پنل های مدرن توسعه ی گردشگری معرفی جاذبه های فرهنگی، تاریخی و … شهر با بهره گیری از چهره های معروف و شناخته شده امر مرسومی شناخته می شود. این افراد با برچسب سفیر گردشگری رفتار مسئولانه ای در قبال داشته های فرهنگی و تاریخی شهر خود در پیش می گیرند تا با استفاده از محبوبیت و شهرت خود نگاه ها را متوجه این ظرفیت ها نمایند.
پس از کسب رکورد وارونه خوانی از سوی یاسر اکبری و در پی بی توجهی مسوولین استان و نادیده گرفته شدن این موفقیت و پتانسیل بوجود آمده این سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری کرمانشاه بود که جسورانه پا پیش گذاشت و از سوی اداره گردشگری خود دارنده رکورد وارونه خوانی گینس را به عنوان سفیر گردشگری معرفی کرد تا کم کاری سایر مدیران استان را در این زمینه پوشش بدهد. و بدین ترتیب اولین فرد کُرد زبان دنیا که رکورددار گینس می باشد از سوی سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری کرمانشاه به عنوان سفیر گردشگری معرفی می گردد.
اکبری در این خصوص می گوید: خوشحالم که به تازگی از سوی اداره گردشگری سازمان فرهنگی شهرداری کرمانشاه به عنوان سفیر گردشگری انتخاب شدم.
سفیر گردشگری کرمانشاه ادامه داد:
همانطور که می دانید کرمانشاه استانی با پتانسیل بالا و شهری تاریخی است که از ویژگی های منحصر به فردی برخوردار می باشد از جمله آثار فراوان تاریخی، طبیعت زیبا و مهمتر از همه روحیه مهمان نوازی کرمانشاهیان که از کرمانشاه یک ظرفیت مناسب گردشگری ساخته و ما نباید این فرصت استثنایی را برای تبدیل شدن به قطب گردشگری کشور از دست بدهیم.
از اینرو با این مسوولیتی که بر عهده من گذاشته شده تلاش خواهم کرد کرمانشاه را هرچه بیشتر و بهتر معرفی کنم چرا که این شهر سرزمین من می باشد و اعتبار او سربلندی من خواهد بود.
اما این انتخاب که می توانست برای یاسر اکبری فرصت هایی را بوجود آورد تبدیل به تهدید شد و با حواشی فراوانی همراه گردید! تا جایی که برخی از فعالین حوزه گردشگری بر این انتخاب تاختند و در صفحات شخصی خود در شبکه های اجتماعی و رسانه های رسمی عملکرد اداره گردشگری سازمان فرهنگی شهرداری را غیر حرفه ای و غیر کارشناسی عنوان نمودند. مهمترین استدلال این عده انتخاب فردی خارج از بدنه راهنمایان گردشگری بود. از سوی دیگر این اقدام اداره گردشگری شهرداری با استقبال و تایید بخش دیگری از کارشناسان حوزه گردشگری مواجه شد. حمیدرضا کرمی رئیس انجمن راهنمایان گردشگری استان کرمانشاه در تایید این انتخاب متتقد است که: استفاده از افراد سرشناس و مشهور برای معرفی داشته های فرهنگی و تاریخی مرسوم بلکه ضروری است همانگونه که از چره های مطرح سینمایی به عنوان سفیر سلامت استفاده می کنند بدون آنکه تخصصی در حوزه پزشکی داشته باشند می توان از افرادی چون دارنده رکورد گینس نیز برای معرفی جاذبه های گردشگری استان استفاده کرد خواه نام او را سفیر گردشگری بگذاریم و یا سفیر فرهنگی مهم این است که این فرد پس از انتخاب شدن با رفتاری مسئولانه هرجا که حضور پیدا می کند به معرفی استان و جاذبه هایش بپردازد.
حرکت به سمت توسعه ی پایدار برای استانی با پتانسیل های بالقوه فراوان مستلزم استفاده از تمامی ظرفیت ها در سایه همدلی همه ی جریانات اثر گذار است، حوزه گردشگری به عنوان یکی از شاخصه های مهم توسعه نیز از این امر مستثنی نبوده و انتظار می رود همه ی بازیگران و نقش آفرینان این حوزه در کنار نقد رویه ها بر همدلی و همسویی اصرار کرده و از همه ی ظرفیت های پیش برنده استقبال نمایند تا چرخ توسعه در این حوزه بر مدار صحیح قرار بگیرد.
گزارش و گفتگو از: م . بستار